Simträning för nybörjare

Simning är en riktigt effektiv träningsform som alla bör prova på åtminstone en gång. Har man aldrig provat på detta tidigare men är intresserad kommer här lite användbara tips och råd på vägen.

Simning är ju knappast något materialsport. Man behöver egentligen väldigt lite för att komma igång och det är inte dyrt att skaffa det lilla man behöver.

Första steget är att lära sig simma rätt. Om vi utgår från att alla klarat av simträningen under skoltiden och åtminstone lärt sig bröstsim kan man ju säga att man kan simma, men man simmar troligtvis inte som någon som tränar eller tävlar i simning har fått lära sig.

Allt börjar med att lära sig att ha huvudet under vattnet medan man simmar. Detta är något man kan träna i sin egen takt tills man känner sig bekväm med det. Därefter måste man lära sig hur man andas på rätt sätt. Nyckeln är att andas ut under vattnet och inte försöka hitta med både ut- och inandning de korta stunder man är ovan vattenytan.

De olika simstilarna har alla muskelgrupper som ligger i fokus. Den bästa simträningen får man på lång sikt när man kan variera mellan de olika stilarna och på så sätt få en riktigt helkroppsträning.

Som man blir mer van vid simningen kan man börja satsa på intervallträning och öka tempot när man känner att man orkar. Innan ett intervallpass är det dock bra att mjuka upp kroppen genom att simma några längder i ett behagligt tempo först. Detta är också ett bra sätt att varva ned träningspasset.

Vilken form man än befinner sig i går det alltid att anpassa träningen så den faktiskt ger resultat.