Om kroppen krånglar inför en simtävling

Som tävlingsidrottare väljer du inte när du behöver prestera. Därför behöver du ibland extra hjälp att få ordning på kroppen inför tävlingsdagen. Simning ställer höga krav på att kroppen fungerar som helhet, från syresättning till smärtfria rörelser. Det finns ett antal alternativ för behandling beroende på var ditt problem sitter.

Smärta i axlar

Axelleden är på grund av sin stora rörelsefrihet och egenskap av kulled utan djup förankring i skelettet i riskzonen för komplikationer. Simmare lider ofta av smärta i detta område vilket hämmar armtagens kvalitet under tävling. Behandling av inklämningssyndrom i axeln sker vanligtvis genom mobilisering, stötvågor och dry needling hos Muskelcentrum.

För att få rätt bedömning och efterföljande behandling kan ultraljud användas. Klinisk diagnos och behandling kan då ske med grund i detaljerade bilder av skadans exakta natur. Ultraljudsundersökningen kan ofta ge ett bättre svar på hur lång läkningstid du behöver för ett besvär.

Metoder för självhjälp

Idrottsmedicinsk rådgivning kan guide dig att använda rätt sorts förebyggande och rehabiliterande övningar. Specifikt utformade gummiband erbjuder ett muskelmotstånd som gör det enkelt att aktivera exempelvis stabiliserande muskulatur i axlar och höft. Du får verktyg att på egen hand hantera formen med redskap som sporttejp, liniment och foamrollers.