Simning

Simning är en träningsform som passar både unga och gamla och tack vare att det är så mjukt för kroppen är det inte sällan som det används i rehabiliterande syfte. De flesta väljer att simma bröstsim men det finns fyra etablerade simsätt och det är även dessa fyra det går att tävla inom.

Fjärilsim

Denna simstil är vanligast bland de som tränar och tävlar inom simning. Armarna rör sig parallellt och korsar vattenytan helt utsträckta. Detta samtidigt som man skapar fart med benen genom jämfotakickar med ben som hålls tätt ihop.

Ryggsim

Av de fyra simsätt som finns är det enbart ryggsim som går ut på att simma på ryggen. I likhet med crawl tar man sig fram genom att sprattla med benen och låta armarna veva armarna rytmiskt efter varandra. Många tycker att detta är den lättaste simstilen att lära sig. Den är inte lika teknisk som bröstsim och man kan även lättare hålla huvudet över vattenytan . Däremot kan det för ovana vara svårt att veta hur långt man har simmat eftersom man inte ser detta. När man tävlar i denna gren hängs det därför det upp små flaggor ovanför banorna som markerar hur långt det kvar till bassängkanten.

Bröstsim

Den vanligaste simstilen för motionärer. Armtagen sker parallellt med bägge armarna som hela tiden hålls under vattenytan. Detta är en mycket teknisk simstil som kräver mycket av simmarna på elitnivå.

Frisim

Med frisim menas att simmaren får använda vilken simstill som önskas. Eftersom crawl är den stil som går snabbast har frisim blivit detsamma som att tävla i crawl.