Simning och axelskador

Simning är på många sätt en väldigt hälsosam och skonsam sport och träningsform. Men det finns också skador man ser i större utsträckning även här. Inom simning är det huvudsakligen axlarna som drabbas.

Många läkare som arbetar inom idrottsmedicin säger att den absolut vanligaste skadan inom simning kallas ofta just för simmaraxel. Så många som 70 % av alla tävlingsinriktade simmare kan påverkas av denna skada och det är främst en skada som uppstår på grund av överanvändning. Andra vanliga orsaker inkluderar tendonosis, som är försämringar av senorna i rotatorkuffen, impingement på grund av trycket på rotatorkuffen från skulderbladet när armen lyfts samt bristande stabilitet i axeln.

Blir man drabbad är det viktigt att ta en paus från simningen och låta axeln vila. Det kan vara svårt vana simmare att helt plötsligt ta en paus från träningen. Försök fokusera energin på andra aktiviteter istället. Det kan vara allt från att ta promenader till spela något underhållande online.

Antiinflammatorisk medicin och lägga is på axeln kan också hjälpa att lindra besvären. Tänk då på att alltid ha något som en handduk mellan isen och huden. Om smärtan inte blir bättre av att vila är det viktigt att uppsöka en läkare som får undersöka problemet. Innan man får för sig att börja träna igen är det rekommenderat att boka tid med en sjukgymnast.

För att undvika problem med axeln i framtiden finns det flera saker man bör tänka på:

  • Undvika att simma när man är väldigt trött, kall eller överhettad.
  • Värma upp musklerna ordentligt innan man tar i för fullt.
  • Fokusera på att bygga upp tekniken. Dålig teknik ökar alltid risken för skador.
  • Träna upp axelmusklerna med bra styrketräningsövningar.