Olika simsätt och när du använder dem

Att kunna simma är viktigt och de flesta får lära sig det redan som barn. Men förutom att vara en säkerhetsfaktor vid bad så är simning en skonsam, avkopplande och bra träningsform där många olika delar av kroppen tränas.

Simning ger effekt på kondition, muskler och smidighet utan att verka förslitande på kroppen. Finns det då bara ett sätt att simma? Nej, det finns flera olika simtekniker, eller simstilar, som skiljer sig lite åt. Dessa kan användas både som motionssim och i tävlingssammanhang.

Vilket ska man börja med?

Som barn fick man tidigare oftast lära sig bröstsim först, men enligt denna artikel i Sydsvenskan kan det vara mer lämpligt att låta barnen börja med crawl då små barn inte har den motoriska mognaden för att klara av bröstsimmets olika tekniska delar. Svenska Livräddningssällskapet menar däremot att bröst- och ryggsim är viktigast att lära sig ur livräddningssynpunkt. De teknikerna är mer effektiva om man ska sätta sig själv i säkerhet eller rädda någon annan till land, även om de håller med om att det är svårare att lära sig det från början. Meningarna skiljer sig alltså och vilken metod man lär ut på simskolorna för barn skiljer sig åt beroende på vilken simskola man vänder sig till.

På tävling

På tävling finns det fyra olika simsätt, nämligen bröstsim, ryggsim, fjärilssim och frisim. Den sistnämnda öppnar upp för deltagaren att använda vilken simstil man vill men i stort sett vid alla tävlingar används crawl. Simning kräver inte så mycket utrustning, om man bortser från själva simhallen. För den som motionssimmar eller tävlingssimmar finns olika märken och produkter som är välkända för sin kvalitet på badkläder som håller för tuffare motionssim, exempelvis Speedo som man kan hitta hos Sportamore. Den vanligaste utrustningen är någon form av plagg som badbyxor eller baddräkt, samt simglasögon. Badmössa, öronpluggar och näsklämma är andra produkter som är särskilt bra när man crawlar eller använder andra simsätt som innebär att man håller huvudet under ytan mycket och för barn finns exempelvis armkuddar som håller barnet flytande.

Det är dock viktigt att man aldrig lämnar barnet utan tillsyn även om det har säkerhetsutrustning. Att vänja barn vid vatten tidigt gör att man minskar risken för att de blir rädda, och istället kan bada för nöjes skull med härlig fysisk aktivitet som bonus.